Bloggen

Vårdcentral missade TBE, igen!

Ännu en gång har det skett, även fast det var i ett riskområde med fästingar och TBE-viruset i närheten av Kungälv som rödlistat och alltså är särskilt utsatt för fästingar som bär på TBE. Personen som insjuknade hade påbörjat sin vaccination men var inte fullvaccinerad. Bor man i ett sånt område bör man kanske överväga att vaccinera invånarna i ett allmänt vaccinationsprogram eller ge ett subventionerat pris.

Även fast det satt stora skyltar inne på vårdcentralen om varningar för TBE-viruset i området så missade man de typiska symtomen, långvarig typ influensa som kan komma och gå, hög feber, ont i huvudet stel mot nacken och då bara inte vanligt ont i huvudet, illamående, ont i kroppen, stel, svårt att gå, även vattnet i duschen gjorde ont på kroppen samt en väldigt stor sjukdomskänsla där man kan känna att något är verkligen fel. När man sen får denna avskyvärda hemska huvudvärk har viruset angripit hjärnan samt även hjärnhinnor och då är man sjuk.

Man behöver sjukhusvård, det är ändå ett flertal som avlidit i sjukdomen, en del allvarligt förlamade och livet blir förstört. Hur påverkar det sjukdomsförloppet att man inte får vård i tid? Det finns ingen behandling sägs det utan viruset måste läka ut. Men har viruset redan gått upp till hjärnan är man ordentligt sjuk och ska inte behöva ligga hemma, man behöver hjälp.

Det tragiska i det hela att det drabbade mig för 26 år sedan juli 1993. Jag bodde i ett riskområde vid Mälaren och var även ute i Stockholms skärgård. Jag sökte också vård ett flertal gånger och blev även hemskickad från en infektionsakut vid ett Stockholmssjukhus. Sen kommer jag inte ihåg mycket mer annat än att jag låg på badrumsgolvet och kräktes vid avloppet. Jag bodde ensam men hade tur att bli hittad av en vän.

Att sånt här händer än idag under sommartid då vi vet att flest insjuknar i TBE och vårdcentralerna dit man först vänder sig inte tänker på TBE, det gör mig upprörd! Jag har genom åren nämnt TBE för läkare och ofta fått höra ”det vet jag inget om”.

Det har varit en del symposium med infektionsläkare, professorer mfl genom åren som Baxter (TBE-vaccinet) stod för, numera är det Pfizer. En av gångerna jag var med fick jag berätta för vårdcentralspersonal hur jag upplevde mottagandet när jag sökte hjälp för mina typiska symtom för TBE. Mer sånt.

Jag hoppas att Du, den som råkade ut för detta nu i år får den eftervård och hjälp du behöver för att ta dig igenom läkningsprocessen. Sen vet man aldrig hur det drabbat en förrän senare….tyvärr!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *